söndag 25 april 2010

Veckans kokbok

Den här kokboken är en av dem nyaste i min samling. Det är inte en kokbok jag har någon större nytta av här hemma. Alltså skulle jag inte påstå att ni har det heller. Men som inspirationskälla är den alldeles underbar och förhoppningsvis kanske en sådan här kokbok skulle kunna påverka tänket hos vanliga Svenssons när dem lagar mat. Det är nämnligen en kokbok om hur man tillagar mat i vacuum. Detta är ett väldigt skonsamt tillagningssett och egentligen ett av dem mest ultimata.

Enkelt kan man uttrycka det som så att du tar din råvara och lägger den i en påse som du sedan toppar med din smaksättning. Så säg att du tar en bit fisk och stoppar ner i din påse, sen lägger du ner några timjankvistar, en liten bit vitlök och en smörklick. Sen förseglar du påsen i en vacuummaskin (som det av någon anledning inte finns i Sverige för hemmabruk) och all luft åker ut. Sen kan du tillaga denna påse i sjudande vatten. All värsta i fisken stannar i påsen och runt fisken som på så vis inte utsätts för någon onödig vätska som spär ut smaken. Alla smaker stannar och koncentreras och den tillagas samtidigt väldigt skonsamt. Klockrent.

Så tillagas mycket mat i många restauranger och allt som behövs är en maskin som suger ut luften och ett gäng plastpåsar. Varför ska vi inte kunna göra så hemma?
Åter till kokboken. Den är väldigt vackert illustrerad och inspirerande och Thomas Keller, som är en av världens vassaste, vet vad han pratar om.

Den är dock mest lämpad för alla oss som jobbar proffesionellt med matlagning och som vill utveckla användandet av detta magiska vacuum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar