söndag 18 april 2010

Veckans kokbok

Den här veckan blir det Heston Blumenthal. Återigen ingen kokbok med recept som kan tillämpas hemma i husen. Knappt man kan göra dem i restaurangkök heller faktiskt...

Men en oerhört inspirerande bok med massvis av vackra bilder. Dessutom måste man gilla att läsa. Speciellt engelska texter.
Man kan läsa om allt möjligt inom gastronomi och även mycket kemin runt omkring. Det är ju främst den kemiska matlagningen som gjort honom känd.

Här ger han ut recepten på t.ex. snigelgröt som är hans signature dish.

Hestons humor lyser verkligen igenom i den här boken och även hans känsla för mat som upplevelse.
En av hans rätter, en fiskrätt, serveras ovanpå en glasskiva med en liten sandstrand under sig. Man får även in en stor snäcka på bordet. I den ligger en ipod som spelar ljud från stranden och havet.
Heston är nämnligen lite av en expert när det gäller hur alla våra sinnen påverkas när vi äter. Han vill att alla ska aktiveras samtidigt för att förhöja matupplevelsen. Och det låter väll inte så tokigt?
För alla er som inte orkar läsa alla dessa långa sidor på engelska tycker jag ska ta en titt på hans program In search of perfection.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar