onsdag 9 februari 2011

Veckans kokbok

Ibland så lider ju även jag av idétorka. Främst när det gäller nya vardagsrätter. Ofta hamnar man ju i samma bana med köttfärssås, pyttipanna osv.
Den här vackra boken är verkligen klockren när man vill kicka igång hjärnan.
Matlagningen är ju lite avancerad i många fall men alla recepten är gjorda för att råvaran ska komma fram på bästa möjliga vis.
Sen älskar jag verkligen formatet. Det är lite som att bläddra i en tidning. Förrutom recept finner man små texter om allt från knivar till uppfinningar, inredning och osttillverkning. Så medans man blir inspirerad av marinerade pilgrimsmusslor i grön chili och sjögräs kan man på samma uppslag läsa om solsegel i rymden.

Här får ni ett litet smakprov på recepten i denna underbara skapelse:

Tom ka gai-glass1 msk majsolja
½ knippe korriander, grovt hackad
2 citrongräs, hackade
1 tsk ingefära, riven
2 limeblad
4 dl kokosgrädde
½ dl limejuice
1 vitlöksklyfta, hackad
Värm upp majsoljan, tillsätt korriander, citrongräs, ingefära och limeblad och sautera i 2-3 minuter.
Tillsätt sedan kokosgrädden och låt sjuda under lock i 10 minuter på svag värme.
Sila och smaksätt med limejuice och salt.
Frys i glassmaskin.

Ps. Kvinnan på bilden bär en lågt skuren klänning gjord av hälleflundra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar