lördag 19 februari 2011

Appropå förra inlägget

Ja som ni anade vill jag ju ha lite av "restaurangkökstänket" i mitt drömkök.
När jag har jobbat har jag ju fått en hel del tips och idéer.
Här har vi två av köken jag har jobbat i:

Först ut har vi köket på Papi. Här hade vi ett öppet öppet kök så att gästerna kunde se in både från restaurangen och utifrån gatan. Framför oss vid bänkarna hade vi fönster ut så att man kunde ställa sig där och titta på oss när vi arbetade. Det innebär ju att man har krav på sig att jobba väldigt rent och snyggt. Det innebär också att man kan få en mindre hjärtattack när man upptäcker att det står någon där och stirrar på en. Är det mörkt ser man ju inte så mkt utanför så det är lite chockerande när man plötsligt ser ett par ögon där ute...

Annars så var detta ett typiskt arkitektritat kök. Det var snyggt. Men inte alls särskilt funktionerligt... Ugnsluckan öppnades åt fel håll och där fanns ingen avställningsyta i kontakt med varken ugnen eller kylen. Sen så blev ju fönsterna hela tiden fenomenalt skitiga och svårt att hålla rena och snygga hela tiden. Som ni ser hade köksinredningen ingen sockel nertill vilket både är bra och dåligt. Det som är bra är ju att man kan spola in under bänkarna för att städa där ordentligt. Det dåliga är ju att man måste spola där under för att all skit åker in dit...

Sen har vi ett av köken på Grand i Mölle. Ja det är ju ett rätt stort hus så där hade vi faktiskt 3 kök. Ett vi kan kalla centralkök där alla förberedelser görs. Sen hade vi 2 som vi använder under service. Detta är det nybyggda som även ska användas vid matlagningskurser. Det är stort och öppet och framför det vi kallar luckan dukas frukostbuffén upp varje morgon. Den största fördelen med detta är att det här köket ligger på samma plan som matsalen. Innan så skickades all mat ifrån preppköket som ligger ett våningsplan ner... Mkt spring i trappor och mkt mat som riskerade att kallna. Vilket därför krävde mkt mer planering och sistaminutenfix. När man nu jobbar i det här nya köket så krävs det nästan att man är två. För som ni ser är där en köksö mellan ugn och tallrikarna. Så man måste langa mkt till varandra. Den stora ytan där tallrikarna läggs är ypperlig vid alla bröllop som utspelar sig i Mölle. Det krävs en hel del plats när man ska lägga 100 st förrätter.... Det sämsta med det här köket måste vara golvet. Det är jättesnyggt och klassiskt men totalt värdelöst att städa av. Det blir dels glashalt men sen så är det svårt att skrapa helt torrt med alla fogarna i plattorna...














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar