tisdag 11 januari 2011

Veckans kokbok

När den ekonomiska krisen slog till 2008 så påverkade det i stor utsträckning restaurangerna världen över. Åren före hade det ploppat upp restauranger som riktade in sig på fine dining både här och där. Alla åt hummer och drack skumpa som om det inte var en dag efter det.
Sen kom som sagt krisen och folk började hålla lite mer i pengarna. Restaurangbesök var inte det första på prioriteringslistan och krögarna kliade sig i huvudet.
Då började man ist fokusera mer och mer på enklare råvaror för att på så vis kunna hålla nere priserna och lättare locka kunder. Vällagad mat till billig peng.
Bistron växte till liv och var ett perfekt sätt att locka kunder. Inte en massa silverbestick, linneservetter i konstiga brytningar och servitörer med vita handskar.
Lite enklare, lite billigare, men oftast lika gott. Något folk kan tänka sig att lägga pengar på för att det inte känns som en big deal.
En bok som handlar om bistromat är Bouchon av Thomas Keller. En härlig tjock bok som bara handlar om vad man kan skapa med enkla bra råvaror. Fransk mat när den är som bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar