lördag 21 januari 2012

Veckans recept i citytidningen

Ankbröst med pumpapuré, pumpatärningar och savoykål


1 ankbröst ca 350 g
600 g skalad pumpa
1 vitlöksklyfta
3 kvistar färsk timjan
5 msk smör
50 g riven parmesan
½ dl apelsinjuice
200 g savoykål
Hackad gräslök
Salt, peppar, socker

Skär tärningar av 200 gram av pumpan. Ta resterande och lägg i en gryta tillsammans med 1 vitlöksklyfta, timjankvistarna, 2 msk smör och ½ dl vatten. Låt koka tills mjuka. Häll av eventuell vätska och ta bort vitlök och timjan. Mixa sedan slätt. Tillsätt parmesan och apelsinjuice och smaka av med salt och peppar.
Strimla kålen och koka upp saltat vatten. Blanchera kålen i 30 sekunder och lägg sedan över i isvatten.
Värm 1 dl vatten och rör ner 3 msk vatten lägg ner pumpatärningarna. När dem har lite kärna kvar rör ner savoykålen och låt bli varm. När pumpan är genomkokt, häll av vätskan och rör ner gräslök, smaka av med salt och socker.
Värm ugnen till 100 ˚. Putsa och ruta skinnet på ankan och salta och peppra. Lägg ner i en kall panna och sätt på hög värme. Ös under tiden bort fettet som släpps titt som tätt. När skinnet är gyllenbrunt och knaprigt vänd och bryn andra sidan en halv minut. Stick in en termometer i ankan och baka i ugnen till 56 grader i innertemperatur. Låt sedan vila 5-10 min och skär sedan upp i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar