måndag 2 januari 2012

Västerbottenostskum med kallrökt lax


Idag kommer en av de små förrätterna vi hade på nyår.  Den första är ett äggskal fyllt med västerbottenostkräm med rökt lax, kavringsmulor och krasse. Jag har en så kallad egg knocker som gör att man kan knäcka ägget och få en perfekt fin kant. Det kan vara svårt att få till en sådan kant utan detta redskap så jag hade nog tagit en liten skål isf .

Börja med kavringsmulorna. Skär tunna skivor av kavring och torka i ugn på 120 grader tills helt torra. Mixa sedan till smulor.

Tärna sedan kallrökt lax och klipp krassen.

Börja sedan med skummet genom att koka upp 5 dl grädde. Häll grädden över 12 äggulor och värm sedan upp äggblandningen under omrörning till 82 grader. Häll sedan snabbt över i en annan bunke så att äggulan inte fortsätter tillagas.
Smaka av med salt, peppar, riven västerbotten och lite citronsaft. Värm den sedan lite lätt under omrörning så att all ost verkligen är helt smält. Häll på en sifon och ladda med två patroner. Fyll en liten skål med skummet och toppa sedan med rökt lax och strö över krasse och smulor.

En trevlig liten aptitretare som innehåller klassiska smaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar