fredag 6 januari 2012

Halstrad anklever med variation på äpple

Anklever är aldrig fel och det är nog många kockar som håller med mig.
Det känns lyxigt och comforting (passande ord på svenska?).
Till den feta levern passar sötma oerhört bra och därför serveras ju anklever gärna med något sött tillbehör.
Jag valde äpple för att det både är sött och fräscht.
Börja med att koka ner tropicana äppeljuice med lite socker tills man får en lag med koncentrerad äppelsmak med en viss sötma.
Skala granny smith och ta ut stora kulor med ett kuljärn.
Lägg dem sedan i lagen och sjud dem tills dem är genomkokta med inte mosiga.

Ta det som blivit över av äpplet och skär ner i grova bitar. Lägg i en kastrull och sjud tillsammans med en klick smör, socker och en nypa salt.
Äpplet ska bli riktigt mjukt och det gör ingenting om man tar i lite mer smör... ;)
Mixa sedan till en slät puré och smaka av med lite mer socker om du känner för det.

Skär anklevern i skivor, salta och stek sedan i en het panna tills den fått en karamelliserad yta.
Lägg lite puré och ett par äppelkulor i botten och toppa med anklevern. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar